AMSTERDAM – De iPhone 4 presteert echt slechter dan andere telefoons als het gaat om de ontvangst van het toestel. Ook met gebruik van een beschermend hoesje.

Dat blijkt uit onderzoek van PA Consulting Group. Het onderzoeksbureau vergeleek de iPhone 4 met de Blackberry 9700 en de HTC HD2 in een speciaal daarvoor ingerichte testruimte.

De ontvangst van de telefoons werd bekeken in verschillende situaties. Zo werden er metingen verricht tijdens handsfree gebruik van de telefoon, wanneer de telefoon werd vastgehouden en tijdens het gebruik met een hoesje.

“In de meeste gevallen was de ontvangst van de iPhone 4 vergelijkbaar met de andere toestellen, maar de prestaties zaten wel constant in de onderste regionen”, aldus het onderzoeksbureau.

Death grip

Wanneer bij de iPhone 4 de antenne wordt aangeraakt, verliest het toestel inderdaad significant aan signaal. “Bij het testen van de zogenoemde death grip verloor de telefoon zelfs zoveel signaal dat de test niet verder uitgevoerd kon worden. Dit effect hebben we niet gezien bij de andere telefoons.”

Bij het onderzoek werd wel een ander hoesje gebruikt dan Apple zelf aanraadt om de antenneproblemen te verhelpen.

Andere fabrikanten

Tijdens de persconferentie waar Apple het genoemde hoesje aan klanten aanbood, liet het bedrijf weten dat ook andere fabrikanten kampen met soortgelijk verlies van ontvangst bij het aanraken van de antenne.

Apple liet een aantal filmpjes zien en plaatste die vervolgens ook op de website. Inmiddels heeft Apple deze filmpjes verwijderd en op het Youtube-kanaal van het bedrijf worden de filmpjes een stuk minder prominent gepresenteerd.