AMSTERDAM – Na HP, Sony, LG en Dell heeft nu ook Research in Motion (RIM), de maker van de Blackberry, een tabletcomputer aangekondigd die moet gaan concurreren met de iPad van Apple.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van twee anonieme bronnen die bij de ontwikkeling van de tablet betrokken zijn. De nieuwe gadget van RIM moet Blackpad gaan heten en zal in november worden gelanceerd.

Geruchten over de tablet doen al langer de ronde, maar inmiddels heeft RIM de domeinnaam www.blackpad.com geregistreerd. Volgens de bronnen zal het apparaat zal een 9,7 inch scherm krijgen en voor de internetverbinding gebruik maken van wifi en bluetooth.

Wifi en bluetooth

Opvallend is dat het apparaat geen eigen netwerktoegang krijgt. Wanneer een gebruiker niet in de buurt is van een zogehete hotspot waar het wifi-signaal kan worden opgepikt, moet hij of zij via bluetooth verbinding maken met een BlackBerry waarna toegang tot het internet verkregen kan worden.

De overeenkomsten en integratie met de BlackBerry zijn aan de andere kant ook weer pluspunten van de nog niet officieel aangekondigde tablet.

Zo werkt de Blackpad met hetzelfde e-mailsysteem en zal het gebruik maken van vergelijkbare signalen bij berichtgeving. Bovendien kunnen consumenten met hun Blackpad dus gemakkelijk toegang krijgen tot hun Blackberry.

Niet wachten

“RIM kan niet wachten tot er een tweede generatie iPads op de markt verschijnt”, vindt analist Ashok Kumar. “Met het succes van de iPad wordt het sowieso een moeilijke strijd voor RIM”, oordeelt een andere analist.

De prijzen voor de Blackpad zullen ondanks de voorsprong van Apple vergelijkbaar zijn met de iPad. Het goedkoopste model van de Blackpad gaat bijna 500 dollar kosten. RIM zou zich volgens de bronnen meer richten op de toegevoegde waarde van de tablet dan op een lage prijs om zo meer apparaten te verkopen.

Aanraakscherm

Een grote uitdaging voor RIM is volgens analisten het aanraakscherm. De Blackberry’s maken minder gebruik van deze technologie dan bijvoorbeeld de iPhone en iPad en dus is RIM nog onervaren op dit gebied.

De nog te lanceren nieuwe BlackBerry 9800 zou wel gebruik gaan maken van een vergelijkbaar aanraakscherm. RIM kondigde vorige week een persconferentie aan. De verwachting is dat de nieuwe telefoon daar gepresenteerd zal worden.

De techniek waarvan de 9800 naar verluidt gebruik zal makenen het systeem waar de telefoon op zal draaien, zouden RIM kunnen helpen bij de ontwikkeling van een tablet.

Volgens de bronnen zou RIM twee camera’s in de tablet willen bouwen. Dit zou een voordeel zijn ten opzichte van de iPad die het zonder camera moet doen.