PALO ALTO - Mobiele telefoons die uitgerust zijn met Android-software van Google hebben in het tweede kwartaal van 2010 een leidend marktaandeel in de Verenigde Staten bereikt dat meer dan de helft groter is dan dat van de Apple iPhone.

Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Canalys meldde dit maandag in een rapport met de laatste marktcijfers voor zogenaamde 'smartphones' in de VS en de rest van de wereld.

Het Android-platform streefde de iPhone en voormalig marktleider BlackBerry het afgelopen kwartaal voorbij met een bijna negenvoudige toename van het aantal verkochte toestellen.

Het marktaandeel van Android-telefoons in de VS belandde daarmee volgens Canalys op 34 procent. De BlackBerry van Research In Motion (RIM) haalde 32 procent en Apple's iPhone bleef steken op een marktaandeel van 22 procent.

Verklaring

Android-programmatuur draait op telefoons van uiteenlopende merken zoals Motorola, HTC, Samsung en Sony Ericsson. De iPhone en de BlackBerry werken met eigen software, die niet op toestellen van andere fabrikanten werkt.

Commentatoren in Amerikaanse media verklaren de sterke toename van Android-toestellen door het beperkte aanbod van iPhones. De iPhone wordt in de VS alleen aangeboden in combinatie met een mobiel abonnement van AT&T.

Wie via andere providers een smartphone wil kopen, komt al gauw bij één van de vele Android-toestellen uit. De iPhone kan zijn marktaandeel heroveren wanneer andere providers het felbegeerde toestel ook mogen aanbieden, verwachten marktkenners.

Koploper

Wereldwijd zijn de verkoopcijfers van Android-telefoons ook bijna vernegenvoudigd maar dat was nog niet genoeg om de bestaande marktleiders te passeren.

Nokia gaat daarin aan kop met een marktaandeel voor smartphones van 38 procent, gevolgd door de BlackBerry met een aandeel van 18 procent.

De wereldmarkt voor smartphones is in de maanden april tot en met juni van dit jaar met 64 procent op jaarbasis gegroeid. De VS nemen met 23 procent het leeuwendeel van die markt voor hun rekening, gevolgd door China met 11 procent. Canalys verwacht dat in 2013 één op de twee in de VS verkochte mobiele telefoons een smartphone is.