AMSTERDAM – Het is sinds maandag mogelijk om de iPhone 4 te ‘jailbreaken’. Een door hackers ontwikkelde website maakt het openstellen van het toestel voor andere software dan goedgekeurd door Apple makkelijk dan ooit.

Gebruikers van de iPhone 4 hoeven met hun telefoon alleen maar naar een bepaalde website te surfen en daar over het scherm te sliden. Tussenkomst van de computer is niet meer nodig.

De mogelijkheid om het nieuwste toestel van Apple te jailbreaken, komt slechts een aantal dagen nadat het Amerikaanse Copyright Office oordeelde dat een dergelijke aanpassing van de telefoon officieel toegestaan is.

Jailbreaking

Jailbreaking’ is een term voor het proces waarbij een iPhone of ander toestel geschikt wordt gemaakt voor software en programma’s van derden. Apple had tot nu toe altijd controle over welke applicaties toegestaan waren voor op de iPhone. Alleen de programma’s die goedkeuring genoten van Apple werden toegelaten tot de App Store.

In de loop van tijd vonden techneuten echter een manier om de blokkade van andere programma’s in het besturingssysteem te omzeilen. Naar schatting heeft acht procent van de iPhone-gebruikers zijn of haar toestel inmiddels laten 'ombouwen'. Voor de uitspraak van het Copyright Office werd niet eerder geoordeeld over jailbreaken.

Apple startte echter nooit een rechtszaak tegen bedrijven die zich bezig hielden met jailbreaken. Toch wordt de uitspraak door sommige analisten als belangrijk gezien omdat nu meer mensen het jailbreaken van een telefoon aan zouden durven.

Problemen

Dat de aanpassing in de Verenigde Staten officieel legaal is, betekent niet dat er geen problemen kunnen optreden bij het proces. Ook niet bij het jailbreaken van de iPhone 4. Op internet verschijnen verschillende klachten over niet of slecht functionerende iPhones.

Zo zouden bij jailbreaks die voor vijf uur maandagochtend zijn uitgevoerd, problemen kunnen optreden met betrekking tot MMS (Multimedia Messaging Service) en FaceTime (videobellen).

Maandagochtend rond een uur of negen bleek de jailbreak zo populair dat de site regelmatig onbereikbaar was. Ook zou het proces bij sommige gebruikers vastlopen vanwege de overweldigende belangstelling.

Afraden

Naast de iPhone 4 kunnen ook andere toestellen, bijvoorbeeld de iPhone 3G of 3GS en de iPod Touch, met iOS-versie 4.0 of 4.0.1 worden gekraakt. Ook iOS 3.2 is te jailbreaken via de website, de iPad draait op deze versie van het besturingssysteem van Apple.

Apple blijft, ondanks de uitspraak van het Copyright Office, waarschuwen voor het jailbreaken van iPhones. “Toestellen kunnen er onbetrouwbaar van worden en verliezen functionaliteit of doen het helemaal niet meer. Wij raden mensen af hun toestel te jailbreaken.”

Toch illegaal

Apple zou in de toekomst zelfs rechtszaken kunnen aanspannen tegen jailbreaken. Het Amerikaanse CNet ondekte vorige week namelijk dat de uitspraak van het Copyright Office nogal wat mogelijkheden openlaat voor fabrikanten.

Zo wordt in de uitspraak gebruik gemaakt van de term ‘fair use’. Dat betekent dat het feit, in dit geval jailbreaking, wel inbreuk maakt op het auteursrecht, maar dit zulke minimale gevolgen heeft dat het wordt toegestaan.

Zo worden slechts vijftig bytes in de iPhone aangepast bij een jailbreak en het systeem maakt gebruik van meer dan acht miljoen bytes. Aan de hand hiervan oordeelde het Copyright Office dat het jailbreaken is toegestaan. Mocht de aanpassing in de toekomst meer invloed hebben op het systeem van de telefoon, kan Apple dus alsnog een rechtszaak aanspannen.

Essentieel

Opvallend is ook dat de uitspraak het eigenlijk alleen mogelijk maakt voor individuen om te jailbreaken. Het is nog steeds niet toegestaan voor derden om jailbreaken mogelijk te maken of aan te bieden.

Elk individu moet dit zelf regelen omdat een aanpassing van het systeem volgens de wet alleen is toegestaan wanneer het essentieel is voor het gebruik. Het Copyright Office acht het niet essentieel om jailbreaken op grote schaal aan te bieden.