AMSTERDAM – Microsoft maakt haast met de lancering van tabletcomputers die draaien op het besturingssysteem Windows 7.

Dat vertelt Steve Ballmer, CEO van Microsoft, in een interview.

“Zodra de tablets klaar zijn, worden ze verscheept”, aldus Ballmer. In het interview wijst de topman tevens op het vroege succes van de iPad van Apple.

“Apple heeft meer iPads verkocht dan ik had gehoopt”, geeft Ballmer toe. “Maar Microsoft heeft veel kennis opgedaan in het afgelopen decennium waarin we al bezig zijn met tabletcomputers.”

Partners

De tabletcomputers met Windows 7 zullen niet door Microsoft zelf worden geproduceerd, maar door partners. Zo maakte HP onlangs bekend toch met een Windows 7-tablet te komen. Deze tablet zal zich vooral richten op de zakelijke markt.

Ook LG, Dell, Samsung, Toshiba en Sony zouden bezig zijn met de ontwikkeling van een tabletcomputer met het besturingssysteem van Microsoft.

Eind 2010

“We proberen haast te maken”, legt Ballmer uit. “We zijn er 24 uur per dag, zeven dagen per week mee bezig.” De topman van Microsoft benadrukt echter dat het zaak is niet zomaar een product af te leveren: "Het moet een product zijn dat mensen willen kopen.”

Ballmer laat weten dat de eerste ontwerpen eind dit jaar verwacht worden. Bovendien verwacht hij dat de markt van tabletcomputers volgend jaar een boost zal krijgen wanneer Intel een energiezuinigere processor zal lanceren.

Traditionele PC

Ondanks de haast die Microsoft maakt met de ontwikkeling van verschillende tablets, verwacht Ballmer niet dat de tabletcomputer de markt tezijnertijd zal overnemen. De traditionele PC zal volgens de CEO van Microsoft altijd blijven bestaan, zo vertelde hij eerder dit jaar.