Amazon zal binnen nu en een jaar meer elektronische boeken verkopen dan paperbacks. Dat voorspelt Jeff Bezos, CEO van de internationale webwinkel.

In een interview met USA Today noemt Bezos de verkoopaantallen van e-boeken voor Amazons e-reader Kindle ‘verbluffend’. ‘Mensen vergeten wel eens dat de Kindle nog maar 33 maanden oud is’, aldus de baas van Amazon. Er zouden nu al meer digitale versies van boeken worden verkocht dan hardcover uitvoeringen.

Bezos verwacht dat binnen negen tot twaalf maanden ook de paperbacks het onderspit zullen moeten delven. Tenminste, als het om verkoopcijfers gaat. En niet al te lang daarna verwacht de topman van Amazon meer e-boeken te verkopen dan alle vormen van fysieke boeken bij elkaar opgeteld. ‘Ik vind het verbluffend’, aldus Bezos tegenover USA Today.

Amazon introduceerde woensdag nog een derde generatie Kindle. De nieuwe e-reader heeft meer geheugen dan zijn voorgangers en een sneller e-ink-scherm, waardoor pagina’s sneller kunnen worden omgeslagen. Het apparaat verschijnt eind augustus in twee varianten: eentje met alleen wifi voor 139 dollar (106 euro) en een andere met wifi en 3G voor 189 dollar (144 euro).