Met de M101z introduceerde Dell dinsdag zijn nieuwste netbook. Het apparaat is volgens Dell ultraslank en heeft een scherm dat bij het uitklappen naar de gebruiker toe kan worden geschoven.

Anders dan de meeste netbooks, draait Dells nieuwe minilaptop nu eens niet op een Intel-processor, maar op AMD’s Athlon II Neo Mobile-rekenchip. Deze processor heeft een ingebouwde grafische chip van AMD, maar doet daarmee niet onder voor andere 11,6-inch netbooks, aldus de fabrikant. Sterker nog, volgens Dell laat de M101z rivaliserende netbooks ‘ver achter zich’.
 
Met het apparaatje kan men alledaagse werktaken uitvoeren en zonder enig probleem HD-video’s afspelen, stelt Dell. Een dvd-speler is niet ingebouwd, maar een externe versie kan wel apart worden aangeschaft. Een opvallend detail zit ‘m in de scharnieren van het 11,6-inch HD-scherm: deze bewegen naar voren bij het openslaan, zodat de gebruiker het beeldscherm dichter naar zich toe kan halen.
 
De Inspiron M101z zou tot 6,5 uur op een batterijlading kunnen werken en is inmiddels te koop via Dells website. Er is keuze uit vier verschillende klepkleuren. Prijzen beginnen bij 399 euro.