AMSTERDAM – De iPad van Apple zou niet geschikt zijn voor lang gebruik zoals het lezen van een e-book. Het apparaat zou te snel oververhit raken, vooral bij gebruik in de zon.

Dat blijkt uit een aanklacht (pdf) die drie Amerikaanse consumenten hebben ingediend tegen Apple.

In de iPad en iPhone heeft Apple een systeem ingebouwd wat ervoor zorgt dat de apparaten zichzelf uitschakelen als een te hoge temperatuur wordt bereikt.

35 graden

Volgens Apple zelf werkt de iPad bij temperaturen tussen het vriespunt en 35 graden. De drie consumenten vinden echter dat die temperatuur veel te snel bereikt wordt, vooral bij langer gebruik in direct zonlicht.

Vanwege de vermeende oververhitting zou de iPad niet voldoen aan de belofte van Apple dat de tabletcomputer ook gebruikt kan worden als e-reader. De drie iPad-gebruikers vinden dat de iPad “niet voldoet aan redelijke verwachtingen geschapen door Apple.”

Bedrog en nalatigheid

Op internet beweert Apple dat het lezen van een e-book op de iPad vergelijkbaar is met het lezen van een echt boek. “Deze bewering is onjuist, aangezien een echt boek gebruikt kan worden in zonlicht en bij normale weersomstandigheden zonder zichzelf uit te schakelen”, zo valt te lezen in de aanklacht.

De aanklagers beschuldigen Apple onder andere van bedrog, nalatigheid, misleidende reclame.