AMSTERDAM - iPhonebouwer Foxconn heeft een van zijn fabrieken in India moeten sluiten doordat 250 werknemers ziek zijn geworden.

Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Pesticiden zouden de reden zijn van de massale ziekmelding. Werknemers klaagden over duizeligheid en misselijkheid.

Lokale autoriteiten onderzoeken de zaak. Het Taiwanese bedrijf verwacht binnen een week de deuren van de Indiase dependance weer te kunnen openen.

Grootste fabrikant

Foxconn is onderdeel van Hon Hai Precision Industry, de grootste fabrikant van computeronderlden wereldwijd. Naast Apple mag het ook Sony, Hewlett-Packerd, Dell en Nintendo tot zijn klantenkring rekenen.

Het Taiwanese bedrijf heeft in totaal 820.000 werknemers. Daarvan werken er 300.000 in het Chinese Shenzhen.

Zelfmoord

In die fabriek hebben dit jaar al tien werknemers zelfmoord gepleegd. Volgens activisten is dat het gevolg van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Het werktempo zou veel te hoog liggen en werknemers zouden gedwongen moeten overwerken.

Het merendeel van de Chinezen die daar werken is afkomstig van het arme platteland en woont op het terrein van de fabriek.

Apple, dat de zaak onderzocht, zegt dat de beschuldigingen aan het adres van Foxconn ongegrond zijn. Desondanks verdubbelde Foxconn het salaris van zijn Chinese werknemers.