AMSTERDAM – Apple lijkt de totale controle over de iPhone en programma's die gedownload worden via de App Store kwijt te raken. Het Amerikaanse Copyright Office oordeelde maandag (lokale tijd) dat het aanpassen en ‘jailbreaken’ van een toestel legaal is.

“Consumenten hebben het recht alle legale programma’s op hun telefoon te gebruiken die ze maar willen”, aldus de instantie.

Jailbreaking’ is een term voor het proces waarbij een iPhone of ander toestel geschikt wordt gemaakt voor software en programma’s van derden. Apple had tot nu toe altijd controle over welke applicaties toegestaan waren voor op de iPhone. Alleen de programma’s die goedkeuring genoten van Apple werden toegelaten tot de App Store.

In de loop van tijd vonden techneuten echter een manier om de blokkade van andere programma’s in het besturingssysteem te omzeilen. Naar schatting heeft acht procent van de iPhone-gebruikers zijn of haar toestel inmiddels laten 'ombouwen'. Tot maandag was het aanpassen van een iPhone en het ontwikkelen van applicaties voor een aangepaste iPhone feitelijk illegaal.

'Minder betrouwbaar'

Apple heeft de uitspraak niet direct veroordeeld, maar een woordvoerster sprak de zorgen van het bedrijf wel uit: “Het doel van Apple is altijd geweest om onze klanten een zo perfect mogelijke ervaring te geven. Jailbreaking kan die ervaring significant verslechteren. Het kan ervoor zorgen dat een iPhone onstabiel wordt en niet meer betrouwbaar functioneert.”

Het verweer van Apple tegen de aanklacht van de Electronic Freedom Foundation (EFF) was dan ook dat de aanpassingen schade toe zouden brengen aan iPhones en Apple en dat
‘jailbreaking’ daarom in strijd zou zijn met de wet.

De Amerikaanse Copyright Office oordeelde echter dat het Apple vooral te doen was om het beschermen van de reputatie, die niet beschermd wordt door de wet.

1,5 miljoen euro

Mario Ciabarra, CEO van Rock Your Phone Inc., een bedrijf dat applicaties voor aangepaste iPhones verkoopt, vertelt tegenover The Wall Street Journal dat hij tot nu toe voor ongeveer twee miljoen dollar (ruim 1,5 miljoen euro) aan applicaties heeft verkocht voor ongeveer vier miljoen aangepaste iPhones.

Een analist van het Amerikaanse Forrester Research Center laat aan de Amerikaanse krant weten dat hij geen verstrekkende gevolgen verwacht. “De gemiddelde iPhone-gebruiker klaagt niet dat hij of zij applicaties mist vanwege het beschermende beleid van Apple.”

Gevolgen

De uitspraak biedt mogelijkheden voor ontwikkelaars die gebruik maken van software die niet wordt ondersteund door Apple. Sommige analisten verwachten dat meer gebruikers die applicaties nu durven binnen te halen omdat dat nu definitief legaal is.

Of de gevolgen daadwerkelijk zo groot zullen zijn is nog de vraag. Apple heeft zich altijd uitgesproken tegen 'jailbreaking', maar klaagde nooit een bedrijf aan dat software buiten de App Store aanbood.

De uitspraak geldt overigens voor alle smartphones, maar Apple was vooralsnog de enige met een dergelijke beschermend beleid.