AMSTERDAM - Het lijkt op een iPad, maar dan veertien keer goedkoper. India heeft een prototype gepresenteerd van een tablet-computer met aanraakscherm voor studenten. Het apparaat moet 35 dollar (27 euro) kosten en tegen 2011 in productie gaan.

Als de Indiase regering een fabrikant vindt, is de computer wederom een van 'goedkoopste innovaties ter wereld' die in India wordt geproduceerd.

Eerder werd al de Nano-auto (1600 euro) op de markt gebracht, evenals een goedkope waterzuiveraar (7,49 euro) en de hartoperatie voor 1500 euro.

Linux

De tabletcomputer draait op een Linux-besturingssysteem en kan worden gebruikt voor tekstverwerking, internetten en videoconferentie. Ook is er de mogelijkheid een zonnecel in te bouwen, maar dat kost extra geld.

"Dit is ons antwoord op de computer van honderd dollar van MIT", zei minister van sociale ontwikkelingszaken Kapil Sibal donderdag bij de onthulling van het apparaat.

Acht euro

In 2005 onthulde het Amerikaanse MIT (Massachusetts Institute for Technology) een laptop van honderd dollar voor kinderen in ontwikkelingslanden. India vond de computer te duur, wees hem af en begon aan de ontwikkeling van een goedkoper apparaat. Uiteindelijk hoopt India de prijs van de tabletcomputer zelfs terug te brengen tot tien dollar (een kleine acht euro).

Om de kosten te drukken heeft de tablet-pc bijvoorbeeld geen harde schijf, maar maakt het apparaat gebruik van een geheugenkaart. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van gratis 'open source'-software.