AMSTERDAM - Als vrijdag de iPad in de winkels ligt, bieden zowel T-Mobile, Vodafone als KPN data-diensten aan.

Apple biedt het hebbeding in twee smaken aan: een versie met Wifi en een versie met zowel Wifi als ondersteuning voor 3G-netwerken. In tegenstelling tot de iPhone is er geen exclusieve deal met provider.

T-Mobile

T-Mobile, dat Apple's partner voor de iPhone is, biedt een prepaid dienst. Klanten betalen €0,20 per Mb. Wie veel gebruikt kan een pre-paid bundel kopen van 200Mb voor €9,95 of 2Gb voor €29,95. Deze is 30 dagen geldig.

T-Mobile belooft klanten hogere snelheden dan met de iPhone. Downloaden gaat 3,6 Mbps, terwijl uploaden 786 Kbps. Het verbruik rekent de provider in hoeveelheden van 200 Kb of een gedeelte daarvan.

Vodafone en KPN

Vodafone komt met een abonnement dat maandelijks kan worden opgezegd en komt in twee smaken: voor 500 Mb betaalt een klant 20 euro, terwijl 2Gb 30 euro kost. Wie daar niet genoeg aan heeft, betaalt niet extra maar moet het doen met een tragere internetverbinding.

Ook KPN bespeelt de markt. Zij bieden een abonnement van 500Mb aan voor 20 euro en 40 euro voor 1Gb. Wie daar niet genoeg aan heeft betaalt 18 cent per Mb extra. Klanten mogen daarnaast gebruik maken van KPN Hotspots.

Het merk Hi biedt een abonnement van €2,50 per maand en rekent vervolgens €2,50 per dag dat er daadwerkelijk wordt gesurfd. Per dag mag 50Mb aan dataverkeer worden verstookt. Wie meer gebruikt betaalt €0,05 per Mb.

De iPad is vanaf vrijdag te koop en gaat afhankelijk van de opslagruimte en de mogelijkheid voor 3G tussen de 499 en 799 euro kosten.