AMSTERDAM - Start-up Nemoptic heeft een e-paper ontwikkeld, dat kan concurreren met E-Ink-schermen. De techniek is geschikt om zowel overdag als ’s nachts video’s en teksten op een e-reader of mobiel te bekijken.

E-readers, zoals de bekende Kindle van Amazon, bevatten momenteel de schermtechnologie van E-ink, omdat hierop getoonde tekst makkelijker te lezen zou zijn dan op een LCD-display. Verder verbruikt een elektroforetisch scherm ook minder stroom dan zijn LCD-tegenhanger.

Een E-ink scherm heeft echter ook een nadeel: het doet relatief lang over het tonen van een nieuwe webpagina, waardoor surfen op het internet een onaangename ervaring oplevert. Bij het laden van webvideo’s is dit gebruiksongemak nog groter.

Snel en goed leesbaar

Een display van Nemoptic, getoond op twee video’s, is gebaseerd op eenzelfde technologie als die van LCD-schermen en biedt daarnaast dezelfde voordelen als E-ink. Webpagina’s worden snel geladen en het scherm kan zodanig verlicht worden dat teksten lezen ook in het donker geen probleem vormt. Het is daarnaast mogelijk om binnen één schermweergave alleen delen te herladen die een update nodig hebben en het energieverbruik is volgens de fabrikant laag.

Het scherm van Nemoptic is geschikt voor touchscreen e-readers en mobiele telefoons. Technology Review ziet potentie in de technologie, mede omdat het scherm naar verwachting goedkoop geproduceerd kan worden.