Sony heeft donderdag drie nieuwe digitale camera's in verschillende zomerkleuren geïntroduceerd. De WX5 en de TX9 nemen Full-hd (1920x1080, 50i) AVCHD-filmpjes op en schieten tevens indrukwekkende 3D-panorama afbeeldingen. De T99 is slank vormgegeven.

Foto's zonder beeldruis

De WX5 en de TX9 beschikken over de nieuwe Superior Auto functie. Deze camera's maken dankzij de 12,2-megapixel Exmor R CMOS-sensor in combinatie met de vernieuwde autofunctie ruisarme foto's die vergelijkbaar zijn met foto's gemaakt door de Alpha digitale spiegelreflexcamera's.

De camera-instellingen worden, afhankelijk van de opnameomstandigheden, automatisch geoptimaliseerd. Bij het indrukken van de sluiterknop maakt de camera maximaal zes afbeeldingen. Daarna combineren deze Cyber-shots de informatie van elk van deze afbeeldingen waardoor er één ruisvrij beeld ontstaat, gelijk aan een DSLR-afbeelding.

Nabewerking met één druk op de knop

Als extra toevoeging zorgt de Defocus camera-instelling voor portretafbeeldingen alsof ze door een professionele fotograaf zijn gemaakt. De camera maakt snel achter elkaar twee afbeeldingen als de ontspanknop wordt ingedrukt.

Een afbeelding van de voorgrond of centrale onderwerp en één afbeelding van de achtergrond. De positie-informatie tussen de voor- en achtergrond wordt automatisch geanalyseerd, waardoor er een foto met het onderwerp scherp in beeld tegen een prachtig onscherpe achtergrond ontstaat.

Voor verdere verbetering van dit 'professionele resultaat' is de nieuwe Soft Skin-functie bedacht. Deze functie verbetert portretten automatisch. Kleine rimpels en huidoneffenheden worden moeiteloos verwijderd voor het mooiste resultaat.

Eerste 3D Cyber-shot camera's

De WX5 en TX9 zijn de eerste camera's die met 3D Sweep Panorama indrukwekkende 3D-beelden maken zonder een ingewikkeld dubbellens camerasysteem. Als op de sluiterknop gedrukt wordt legt de geavanceerde Exmor R CMOS-sensor op hoge snelheid veel afbeeldingen vast als de camera van links naar rechts wordt bewogen.

De informatie van maximaal 100 afbeeldingen wordt automatisch gecombineerd tot één panoramische 3D-afbeelding. Deze bijzondere 3D-foto's zijn te bekijken door de Cyber-shot camera via een hdmi-kabel op een 3D-televisie aan te sluiten.

Spannende 3D-effecten

De nieuwe Cyber-shots bieden nog meer 3D-beeld mogelijkheden met de nieuwe Sweep Multi Angle-functie. De camera maakt zeer snel vijftien beelden. De uiteindelijk samengestelde afbeelding wordt weergegeven in '3D-stijl' en het onderwerp is dan te bekijken vanuit verschillende hoeken door de camera te bewegen of te kantelen.

Sensoren in de camera detecteren hoe de camera driedimensionaal wordt bewogen en door het scrollen door de volgorde van de Multi Angle frames is de foto te bekijken op het lcd-scherm. Deze functie werkt ook als de camera is aangesloten op een gewone televisie. Als de camera dan wordt gekanteld is het onderwerp vanuit verschillende hoeken te bekijken op de televisie.

Panorama foto's ook onder water

Met een optionele onder water case voor de Cyber-shot TX9 zijn panoramafoto's te nemen tijdens het snorkelen of duiken. Door de onder water Sweep Panoramafunctie te selecteren past de camera de witbalans aan voor heldere, natuurlijke resultaten onder water.

Cyber-shot T99 in veel kleuren

Deze zomer komt ook de stijlvolle Cyber-shot T99 op de markt. Deze camera is er in veel prachtige nieuwe kleuren, waaronder roze, groen en paars en natuurlijk boordevol leuke functies als Sweep Panorama (onderwater) en 720p hd video-opnames. Ook heeft deze camera de nieuwe Soft Skin-functie.

Prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs van de WX5 is 320 euro, de adviesprijs van de TX9 is 400 euro en de adviesprijs van de T99 is 250 euro. De drie digitale camera's van Sony zullen vanaf september 2010 beschikbaar moeten zijn.