De tijd dat multimedialaptops formaten van 17 inch of meer hadden, lijkt voorbij. Door almaar kleiner wordende rekenchips krimpen ook entertainmentlaptops steeds meer. Samsung schoof woensdag een 11,6-inch multimedialaptop naar voren.

Het voorlopige toppunt op entertainmentgebied ligt voor laptops nog bij Dell dat enkele maanden geleden de Alienware M11x uitbracht. Samsungs X125 lijkt nog niet echt aan dat draagbare spelletjesmonster te kunnen tippen. Maar de Koreaanse elektronicafabrikant richt zich met de nieuwe laptop dan ook niet op gamers.
 
De compacte laptop zou eerder bedoeld zijn voor het kijken van HD-films en foto’s, en het beluisteren van muziek. Beelden worden weergegeven op een HD-ledscherm van 11,6 inch, dat volgens Samsung in een ‘ultradunne’ behuizing is gestoken. Met zijn dikte van 2,45 centimeter weegt de laptop tegen de 1,5 kilo.
 
De notebook is voorzien van een 1,7GHz AMD Neo-processor en Ati Radeon HD4225 videochip. Net als de andere laptops die Samsung recentelijk introduceerde, is ook de X125 uitgerust met een snelle 802.11n-wifi-ontvanger en Bluetooth 3.0. Usb 3.0 is echter niet van de partij: de laptop moet het nog gewoon met het ouderwetse usb 2.0 stellen.
 
Ook is deze schootcomputer voorzien van Samsungs AllShare-software, wat het streamen van bestanden van andere Samsung-apparaten moet versimpelen. De ingebouwde harddisk is met 250GB wel aan de bescheiden kant, en hoe lang de laptop blijft werken op zijn 4-cels accu, laat Samsung nog even in het midden. De nieuwe laptop ligt inmiddels voor pakweg 500 euro in de winkelrekken.