Op elektronicabeurs Shanghai World Expo 2010 heeft Canon getoond, hoe camera’s er volgens het bedrijf over twintig jaar uit zullen zien. Het bedrijf presenteerde de ‘Wonder Camera’, een prototype met een enorm zoombereik en natuurlijk een futuristisch jasje.

De Wonder Camera gebruikt volgens de Japanse cameramakers niet langer verschillende lenzen, maar wordt voorzien van één vaste lens. Hiermee kan de digitale spiegelreflexcamera van de toekomst bijna onbeperkt inzoomen, waarbij sterk verbeterde beeldstabilisatie altijd voor haarscherpe telelensbeelden moet zorgen. Ook macrofotografie is voor deze objectieven dan een koud kunstje, meent Canon.


Over hoeveel megapixels zo’n camera over twintig jaar zal beschikken, laat Canon nog even in het midden. Maar volgens de fabrikant bevatten prenten anno 2030 zoveel informatie, dat men ook op latere momenten fors kan inzoomen zonder aan kwaliteit in te leveren.


Bovendien laat Canon doorschemeren dat de grens tussen fotografie en filmen zal vervagen. Met de Wonder Camera kiest men niet meer tussen fotograferen of filmen, maar wordt alles gefilmd. Men mag er dan later een scène uit kiezen, om die als foto te gebruiken.