AMSTERDAM – Er gaan deze zomer nog veel meer iPads verkocht worden dan door marktonderzoekers voorspeld is. Maandelijks zullen er ongeveer twee miljoen tabletcomputers door Apple geproduceerd worden.

Dat meldt DigiTimes, een Taiwanese nieuwssite.

Volgens DigiTimes zullen Taiwanese producenten in juli 2,4 miljoen iPads maken. Verwacht wordt dat het aantal geproduceerde iPads ook de komende maanden rond de twee miljoen zal liggen.

3 miljoen verkocht

In totaal verkocht Apple in de eerste tachtig dagen na de lancering ruim 3 miljoen exemplaren van de tablet. In de eerste zestig dagen werden er ruim 2 miljoen iPads in alleen de Verenigde Staten verkocht. Daarna werd de gadget ook in Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland gelanceerd, wat voor een nieuwe impuls van de verkoop zorgde.

In juli komt de iPad in meer landen, waaronder Nederland, uit. Door deze lanceringen is het goed mogelijk dat de grote vraag naar iPads in de zomermaanden aan zal blijven.

Verwachtingen

De verwachting was vooralsnog dat er dit jaar 3,5 miljoen tabletcomputers zouden worden verkocht. In 2015 zullen er naar schattingen jaarlijks 20,5 miljoen tablets over de toonbank gaan. Dat becijferde onderzoeksbureau Forrester Research in juni.

Als de verwachte ruim zes miljoen geproduceerde iPads in juni, juli en augustus ook daadwerkelijk worden verkocht, overtreft de tabletcomputer van Apple in zijn eentje de verwachting van Forrester Research al ruim.

Netbooks en dekstops

De toekomst voor netbooks en deskstops lijkt met de nieuwe Taiwanese cijfers nog onzekerder dan hiervoor. Het eerdergenoemde onderzoek van Forrester Research liet vorige maand al zien dat de verkoop van tablets over vijf jaar groter zou zijn dan de verkoop van netbooks en desktops.

In april bleek tevens dat de komst van tabletcomputers al invloed heeft gehad op de verkoop van netbooks. In het eerste kwartaal van 2010 steeg de verkoop met 33,6 procent. Ter vergelijking; in het eerste kwartaal van vorig jaar bedroeg de stijging nog 872 procent in vergelijking met 2008.

Concurrentie

Steve Jobs, CEO bij Apple, gelooft dan ook heilig dat de tabletcomputer de markt tezijnertijd zal overnemen. De grote baas bij Microsoft, Steve Ballmer, gelooft daar echter niet in.

Toch proberen verschillende bedrijven in te spelen op het succes van Apple als het gaat om tabletcomputers. Zo maakte onder andere HP, Samsung en LG bekend te werken aan een tablet. Laatstgenoemde liet maandag weten dat de LG-tablet in het vierde kwartaal van dit jaar gelanceerd zal worden.

Nederland

In Nederland staat de lancering van de iPad zoals gezegd gepland voor in de maand juli. Ook in België, Hongkong, Ierland, Luxemburg, Mexico, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk en Singapore wordt de tabletcomputer van Apple deze maand verwacht.

Vorige maand vertelde Apple tegenover NU.nl dat de datum van lancering per land kan verschillen en dat deze data tezijnertijd zouden worden bekendgemaakt. Desgevraagd liet Apple nu weten nog niets te kunnen zeggen over de precieze datum waarop de iPad in Nederland beschikbaar is.

Wel wordt de gadget van Apple, net als de iPhone 4, nog steeds in juli verwacht. “Zonder tegenbericht mogen de consumenten er vanuit gaan dat de iPad in juli in de winkels zal liggen”, liet een woordvoerder weten.