AMSTERDAM - Het sterke signaalverlies dat lijkt op te treden als de nieuwe iPhone wordt vastgehouden aan de linkeronderkant, is optisch van aard. Het aantal streepjes dat de kracht van het signaal laten zien, wordt verkeerd berekend.

Dat schrijft Apple in een opmerkelijke open brief aan zijn klanten, die vrijdag verscheen op de website van het bedrijf. Sinds de introductie van het toestel klagen consumenten dat de iPhone 4 slechte ontvangst zou hebben als een bepaald gedeelte van de rand van het toestel wordt bedekt. De telefoonantenne van de smartphone is in de rand geïntegreerd.

Op Youtube en andere videosites plaatsten iPhone-bezitters talloze filmpjes die laten zien hoe het aantal streepjes, dat de kracht van het telefoonsignaal weergeeft, sterk afneemt zodra de rand linksonder bedekt wordt.

Apple-topman Steven Jobs liet eerder weten dat het normaal is dat de ontvangst van een mobiele telefoon afneemt als de antenne wordt bedekt. Hij adviseerde gebruikers om het toestel niet linksonder vast te houden.

Streepjes

Volgens de open brief van het bedrijf heeft nader onderzoek echter uitgewezen dat de vermeende problemen worden veroorzaakt door een fout in iOS4, de software die de iPhone aanstuurt. Een algoritme dat bepaalt hoeveel streepjes de signaalindicator moet tonen, is onjuist. Daardoor veroorzaakt een minieme afname van de signaalsterkte volgens Apple een verlies van een groot aantal streepjes.

Apple zegt dat probleem binnen enkele weken met een softwareupdate te zullen verhelpen. Die update komt ook beschikbaar voor oudere modellen van de iPhone, waarbij het signaal eveneens onjuist wordt weergegeven.

Rechtszaken

Aan de daadwerkelijke ontvangst van de iPhone verandert niets, schrijft het bedrijf. Die is volgens Apple bij de iPhone 4 beter dan in enig eerder model van de telefoon.

Afgelopen week werden in drie Amerikaanse staten rechtszaken tegen Apple aangespannen vanwege de problemen. Wat voor gevolgen de update voor die zaken heeft, is nog onduidelijk.