Sony kondigde vorig jaar al aan dat het bedrijf serieus werk zou maken van 3D, en tot nog toe maakt het die beloftes aardig waar. Nu is 3D ook naar de fotocamera gebracht. Men hoeft hiervoor niet per se een nieuwe camera te kopen.

Althans, als men al over de juiste camera beschikt. Met een firmwareüpdate kunnen eigenaars van Sony’s NEX-3 en NEX-5 voortaan 3D-panoramafoto’s maken. De update is inmiddels te downloaden op Sony’s website.
 
Of de nieuwe 3D-panoramafunctie een mooi effect oplevert, is nog niet helemaal duidelijk. In elk geval lijkt de toegepast technologie nog vrij beperkt: zijn voor ‘echt’ 3D twee lenzen nodig, de twee NEX-camera’s hebben er elk maar één. De ingebouwde software van de camera’s filtert uit de 2D-panoramafoto’s, om de prenten om te zetten naar 3D.
 
De NEX-3 en NEX-5 liggen net een paar weekjes in de schappen. Het zijn compactcamera’s met verwisselbare lenzen, net als de digitale Pen van Olympus en de Lumix G-serie van Panasonic. Beide fototoestellen hebben van Sony een 14,2-megapixelsensor meegekregen.