AMSTERDAM - Verschillende groepen consumenten hebben rechtszaken aangespannen tegen Apple vanwege de antenneproblemen van de nieuwe iPhone 4. De ontvangst van het toestel kan wegvallen als de telefoon op een bepaalde manier wordt vastgehouden.

Inmiddels zijn zeker drie verschillende processen gestart, in de Amerikaanse staten Californië, Texas en Maryland. Het gaat om zogenoemde 'class action'-zaken, die worden gevoerd namens alle getroffen consumenten. Als een rechter Apple dan bijvoorbeeld veroordeelt tot betalen van een schadevergoeding, hebben alle eigenaren van een iPhone 4 daar recht op.

De nieuwste iPhone is voorzien van een metalen zijkant, waarin de telefoonantenne is geïntegreerd. Al snel na de introductie klaagden consumenten dat de ontvangst van het toestel wegvalt of sterk verslechtert als de iPhone aan de linkeronderzijde wordt vastgehouden.

Normaal

Apple-topman Steve Jobs liet in een reactie op de problemen weten dat gebruikers de iPhone "gewoon niet zo moeten vasthouden". Volgens hem is het normaal dat bij mobiele telefoons signaalverlies optreedt als de antenne wordt bedekt.

Het bedrijf biedt wel een rubberen 'bumper' aan, die om de telefoon kan worden geschoven. Dat zou het probleem verhelpen. De bumpers kosten 29 dollar per stuk.

Genegeerd

Volgens de drie aanklachten was Apple van de problemen op de hoogte, en heeft het die willens en wetens genegeerd. Ook zou Apple van de klachten profiteren, omdat het geld verdient aan de verkoop van de rubberen bumpers die de klachten mogelijk kunnen verhelpen.