AMSTERDAM - Onderzoekers van het MIT Media Lab hebben een methode ontwikkeld waarmee een lensvoorschrift is op te maken met een mobiele telefoon. Deze zou dure apparatuur overbodig maken.

Wanneer consumenten bij een opticiën voor het eerst een lens kopen, meet een contactlensspecialist de oogsterkte op. Hij maakt daarbij gebruik van diagnostische apparaten en een laserscanner, waarvan de service wordt doorberekend in de totaalprijs.

Waar in onder meer Nederland een deel hiervan wordt vergoed, is de dienst in ontwikkelingslanden vaak onbetaalbaar. Onderzoekers van het MIT zien daarom potentie in een methode die het mogelijk maakt om een lensvoorschrift te verkrijgen via een mobiele telefoon.

Plastic lensaansluiting

De applicatie vraagt gebruikers in de cameralens van hun mobiel te kijken. Vervolgens verschijnen op het scherm parallelle rode en groene lijnen die met pijltjestoetsen zijn aan te passen totdat ze elkaar overlappen, zo toont een video. Na ongeveer twee minuten testen komt de applicatie met een gedegen lensvoorschrift.

Bij het testen is wel een plastic lensaansluiting nodig, maar deze zou slechts ongeveer een euro kosten.

Azië en Afrika

De uitvinders zijn van plan om het systeem, door het MIT tot ‘Near-Eye Tool for Refractive Assessment’ (NETRA) omgedoopt, te gaan verkopen via een eigen onderneming.

De start-up met de naam PerfectSight richt zich daarbij op de Aziatische en Afrikaanse markt. Volgende maand wordt MIT’s nieuwe technologie gepresenteerd op de SIGGRAPH-conferentie.