AMSTERDAM - Op een drukbezochte bijeenkomst in San Francisco heeft Apple-topman Steve Jobs maandagochtend (plaatselijke tijd) zoals verwacht een nieuw model gepresenteerd van zijn iPhone.

Volgens Jobs gaat het om "de grootste stap sinds de oorspronkelijke iPhone". Het nieuwe toestel zou zo'n honderd nieuwe mogelijkheden kennen. Veel details over de iPhone 4 waren inmiddels bekend, omdat een testexemplaar van het toestel in april uitlekte, en omdat het bedrijf eerder dit jaar een voorproefje gaf van de nieuwe besturingssoftware van het toestel. Toch had Jobs nog enkele nieuwtjes in petto voor de toegestroomde belangstellenden.

FaceTime

Zo kunnen gebruikers met de nieuwe iPhone videochatten, dankzij een camera aan de voorzijde van het toestel. Tot irritatie van Jobs verliep de demonstratie van 'FaceTime' moeizaam, omdat het wifi-netwerk in de zaal overbelast raakte door de vele journalisten die rechtstreeks verslag trachtten te doen van het evenement. De functionaliteit werkt voorlopig alleen nog via wifi-netwerken.

Verder beschikt de nieuwe iPhone over een sterk verbeterd beeldscherm, met een kwaliteit die volgens Jobs op een mobiel apparaat 'nooit eerder vertoond' is. Ook is in de telefoon een gyroscoop ingebouwd, die de telefoon veel meer bewegingen laat registreren dan de huidige accelerometer. Dat moet met name spelletjes leuker en interactiever maken.

Camera

Ook heeft de nieuwe iPhone een betere camera dan zijn voorgangers. De resolutie is verhoogd van drie naar vijf megapixels, maar bovendien maakt het toestel gebruik van een technologie die 'backside illumination' wordt genoemd. Dat zorgt er voor dat meer licht in de sensor valt, zodat de camera beter presteert, aldus Jobs.

Met de camera, die ook is voorzien van een flitser, is het ook mogelijk om HD-video op te nemen. Met een iPhoneversie van Apples videobewerkingssoftware iMovie kan een filmpje op de telefoon worden gemonteerd.

Ook is het toestel voorzien van de krachtige A4-chip, die ook in de iPad wordt gebruikt. Mede daardoor zou de batterij in de nieuwe iPhone aanzienlijk meer uithoudingsvermogen hebben.

Nederland

De nieuwe iPhone is vanaf 24 juni verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan. In juli volgen nog achttien landen, waaronder Nederland.

iOS

Jobs vestigde tijdens de presentatie verder de aandacht op enkele mogelijkheden van het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en de iPad, iPhone OS 4. Daaronder is de mogelijkheid tot 'multitasken', waarbij verschillende programma's tegelijk actief kunnen zijn, de komst van elektronische boekhandel iBooks naar de iPhone, en de introductie van een advertentiesysteem genaamd iAds. Apple verwacht met dat systeem dit jaar al tientallen miljoenen dollars te verdienen.

Het besturingssysteem, dat overigens voortaan bekend staat onder de naam iOS, is vanaf 21 juni beschikbaar. Volgens Jobs gaat 'ergens deze maand' het honderdmiljoenste apparaat over de toonbank dat gebruik maakt van iOS. De software draait op de iPhone, de iPod Touch en de iPad.

iPhone 4