Elektronicafabrikant Samsung komt met een kleiner broertje van zijn NX10, de camera die het midden houdt tussen een compactcamera en een spiegelreflex. Het nieuwe toestel is dan niet de helft kleiner, zijn naam is wel NX5.

De NX5 is net als zijn grote broer een camera met verwisselbare lenzen, zonder dat het een echte spiegelreflexcamera is. Wat dat betreft lijkt het dan ook meer op de Micro Four Thirds-camera’s van Olympus en Panasonic.

Niet goedkoper
Samsungs nieuwe telg heeft dezelfde 14,6-megapixelsensor als zijn grote broer, en beschikt ook nog steeds over een flitser en elektronisch oculair. Wel moet de NX5 het zonder het amoled-scherm van de NX10 stellen: het nieuwe model moet het doen met een 3-inch lcd-scherm.

Wie op basis van deze kleine verandering verwacht dat de NX5 goedkoper is dan zijn grote broer, heeft het mis. Althans, vooralsnog. De NX10 is er al even, en is voor ongeveer 550 euro te koop. De gloednieuwe NX5 krijgt een adviesprijs van 699 euro, als hij eind deze maand in de winkels komt te liggen.