Panasonic brengt een nieuwe verwisselbare lens op de markt voor de nieuwe generatie LUMIX G Micro System systeemcamera’s. De nieuwe LUMIX G Fisheye 8mm / F3.5 biedt een diagonale beeldhoek van 180 graden, wat een opvallend perspectief en een uniek vervormingseffect oplevert.

Het nieuwe lenssysteem bevat tien elementen in negen groepen, maar is desondanks uitermate compact en significant kleiner en lichter dankzij het Micro Four Thirds systeem. Het is op dit moment dan ook het kleinste en lichtste systeem ter wereld.

De toepassing van een ED-lens realiseert een constant, hoog prestatieniveau, van close-ups tot oneindig, waarbij de chromatische aberratie en de vervorming tot een minimum worden teruggebracht.

De kortste focusafstand bedraagt slechts 0,1m, maar de LUMIX G Fisheye 8mm / F3.5 is voorzien van een intern focussysteem dat een grote afstand mogelijk maakt waardoor de gebruiker niet dichter bij het onderwerp hoeft te komen, zelfs niet voor close-up opnames.

Gemonteerd op een LUMIX G Micro System camera kan met de nieuwe LUMIX G FISHEYE 8mm / F3.5 lens gebruik worden gemaakt van het snelle en accurate contrast AF-systeem. Dankzij de zeven lamellen heeft de lensopening een ronde vorm waarmee bij het maken van opnames met een grotere lensopening een aantrekkelijk zacht effect wordt bereikt in de onscherpe gedeeltes.

De stappenmotor zorgt voor een soepele en stille scherpstelling bij zowel foto- als video-opnames. De lens heeft metalen vatting en maakt gebruik van multi-coated lenselementen die ghosting (dubbelbeelden) en flare (lichtvlekken) tegengaan.

Daarbij maakt de lenskap gebruik zelfs bij fel zonlicht mogelijk. De Lumix G Fisheye lens is vanaf eind augustus leverbaar. Zijn prijs is 800 euro.