Omdat de gigahertzrace niet echt meer wil vlotten, gooien computerfabrikanten het tegenwoordig meer op ‘multitasking’, waarbij processors met zoveel mogelijk rekenkernen worden gebruikt om meerdere processen gelijktijdig soepel te laten verlopen. Ook Dell slaat flink aan het multitasken met zijn nieuwste pc.

De Amerikaanse computerbouwer introduceerde deze week de Studio XPS 7100, een desktopcomputer die uit te rusten is met AMD’s nieuwste Phenom II-processor. Deze AMD Phenom II X6-chip bevat zes aparte rekenkernen, zodat de computer zich moeiteloos over een groot aantal taken tegelijk moet kunnen buigen.

De pc is met zo’n zeskoppige processor (2,6Ghz) aan boord inmiddels voor 749 euro verkrijgbaar via Dells website. Wie dat te veel vindt, kan de computer ook laten uitrusten met een quadcore Athlon II-processor, waarbij de prijs daalt tot minimaal 599 euro.

Afhankelijk van de prijs zit er in de computer een bescheiden Radeon HD 5450-videokaart of een krachtige gamingkaart, de Radeon HD 5870. De duurste standaardconfiguratie (vanaf 1149 euro) beschikt daarnaast over een blu-rayspeler. Bovendien is in dit geval de 6-core processor 200MHz sneller dan bij zijn minder dure broertje. Andere mogelijkheden zijn maximaal 12GB ddr3-geheugen en tot aan 3TB harddiskruimte. Ssd-fans krijgen helaas het deksel op de neus: deze snellere harddiskvervangers zijn bij dit model niet beschikbaar.