Sony introduceert twee compactcamera's

Sony heeft twee nieuwe compactcamera's geïntroduceerd. De NEX-5 en de NEX-3 zijn klein en licht van gewicht, maar bieden de functionaliteit van digitale Sony Alpha spiegelreflexcamera's.

De NEX-5 en NEX-3 behoren tot de familie van digitale Alpha spiegelreflex camera's (DSLR). Deze kleine compactcamera's combineren de DSLR-beeldkwaliteit en het gebruiksgemak van verwisselbare lenzen in een nieuw design dat eenvoudig in een broekzak of tasje past.

De nieuwe 'spiegelloze' constructie van de NEX-5 zorgt ervoor dat de camera slechts 24,2 millimeter dun is. Bovendien beschikt de NEX-5 over een harde maar lichtgewicht magnesiumbehuizing. Dit maakt het toestel tot 's werelds kleinste en lichtste digitale camera met verwisselbare lens.

Nieuwe sensor en krachtige processor
In beide camera's zit de nieuwe Exmor APS HD CMOS sensor met een resolutie van 14.2 megapixels. De sensor zorgt voor een extreem lage beeldruis en creatieve defocus effecten. De krachtige BIONZ-processor zorgt voor een verfijning van de video- en fotokwaliteit.

De processor zorgt ervoor dat foto's snel zijn te nemen, dankzij een nauwkeurige autofocus en een minimale sluitervertraging. Zowel de NEX-5 als de NEX-3 camera is in staat snel bewegende actiebeelden vast te leggen met een hoge resolutie tot wel zeven beelden per seconde.

Overzichtelijke interface
De overzichtelijke gebruikersinterface op het scherm beschikt over de nieuwe 'verdwaal-nooit-meer'-functie. Via de intuïtieve controle draaiknop en de twee bedieningsknoppen is het maken van foto's zeer toegankelijk. De draaiknop biedt de mogelijkheid om diepte of focusveranderingen vooraf live te zien op het lcd-scherm (alleen bij gebruik van de E Mount lens).

Helder lcd-scherm
Beelden en camera-instellingen worden getoond op het grote en heldere 7.5 centimeter (drie inch) XtraFine TruBlack-technologie lcd-scherm. Dit scherm is zowel naar boven als naar beneden te kantelen voor zicht in elke opnamepositie.

Het scherm beschikt over een 'auto-brightness'-functie voor beter zicht, ook in situaties met veel licht. De TruBlack schermtechnologie toont de beelden nog levendiger met hoog contrast evenals een heldere weergave van de camera-instellingen.

Verwisselbare lenzen
Het brede scala aan verwisselbare lenzen die op deze camera's passen vergroot de creatieve mogelijkheden van elk type gebruiker. De huis-tuin-en-keuken-plaatjesmaker en de professionele fotograaf kunnen elk hun artistieke kunsten tonen.

De platte E 16mm F/2.8 lens is ideaal voor dagelijks gebruik en zorgt dat de camera eenvoudig in de jaszak mee is te nemen. Het gezichtsveld is indien gewenst eenvoudig uit te breiden met de VCL-ECU1 Ultra Wide Converter en VCL-ECF1 Fisheye Converter die high-definition optische prestaties leveren en passen in het gestroomlijnde design.

De E 18-55mm F/3.5-5.6 zoomlens met de in-lens SteadyShot beeldstabilisator maakt scherpe beelden uit de hand en is perfect voor op reis. De NEX-5 en NEX-3 zijn beschikbaar in een kit met één of twee lenzen. De NEX-5 is ook leverbaar als kit met de optionele 11 keer vergrotende E 18-200mm F/3.5-6.3 zoomlens met beeldstabilisator (beschikbaar vanaf augustus).

Sweep Panorama in 3D
De NEX-5 en NEX-3 zijn de eerste Alpha camera's die beschikken over Sweep Panorama (na een firmware update zomer 2010 ook in 3D). Door het indrukken van de ontspanknop en de camera van links naar rechts of boven naar beneden te draaien worden prachtige panorama's gemaakt.

De verschillende frames worden automatisch samengevoegd tot 23 megapixel panorama's met een beeldbereik van 226 graden (Dit is maximaal bij gebruik van de E 16mm F/2.8 lens in de wide mode stand. De panoramafoto's zijn vervolgens ook in 3D op de BRAVIA 3D-televisies te bekijken

De adviesprijs van de NEX-5 is vanaf 600 euro. De adviesprijs van de NEX-3 is vanaf 500 euro. De camera's van Sony zijn beschikbaar vanaf de zomer 2010.

Tip de redactie