AMSTERDAM - Google en de Amerikaanse telecomprovider Verizon werken samen aan een tabletcomputer die kan concurreren met de iPad van Apple.

Dat zegt topman Lowell McAdam van Verizon tegen de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Veel details over het project zijn nog niet duidelijk.

Google beschikt over twee verschillende besturingssystemen die geschikt lijken voor gebruik op een tabletcomputer. Allereerst is er Android, de software die ook een groot aantal verschillende smartphones aanstuurt, zoals Googles eigen toestel de Nexus One.

Verder komt Google later dit jaar met Chrome OS, een besturingssysteem voor netbooks - lichte draagbare computers die vooral worden gebruikt om toegang te krijgen tot internetapplicaties.

Mobiel netwerk

Het apparaat zal gezien de betrokkenheid van Verizon, net als enkele modellen van Apples iPad, vermoedelijk niet alleen gebruikmaken van wifi-verbindingen, maar ook van internet via het mobiele datanetwerk.

De betrokkenheid van Verizon is dan ook niet verrassend. Het telecombedrijf zag eerder de vermoedelijk lucratieve contracten voor de iPad in de VS naar concurrent AT&T gaan. Het bedrijf werkt al met Google samen bij de verkoop van enkele telefoons met Android, zoals de Motorola Droid.