AMSTERDAM – De iPad gaat Apple een omzetrecord bezorgen. Het apparaat kan namelijk in een recordtijd 1 miljard dollar omzet gaan opleveren.

Dat voorspelt analist Carl Howe van de Yankee Group, een Amerikaans bedrijf dat advies geeft en onderzoek doet rondom technologie.

Howe baseert zijn berekening op cijfers die Apple zelf onlangs bekend maakte. Het bedrijf liet op 3 mei weten al meer dan 1 miljoen iPads te hebben verkocht sinds de lancering van de tabletcomputer.

Anderhalf miljoen

De analist rekent in zijn blog voor dat de gemiddelde prijs van een iPad 645 dollar is en hij gaat er vanuit dat er eind mei ruim anderhalf miljoen exemplaren van het apparaat verkocht zullen zijn.

Dit zou Apple dus aan het eind van deze maand een recordomzet van 1 miljard opleveren. De iPad zou deze grens dan bereiken in minder dan tachtig dagen.

iPhone

Dat de iPad voorlopig een groter succes is dan de iPhone wordt in ieder geval ondersteund door cijfers. Direct na de lancering werden er al meer iPads verkocht dan iPhones, bij de toenmalige introductie van de telefoon. Bovendien bereikte de iPad de psychologische grens van 1 miljoen verkochte exemplaren na 28 dagen waar de iPhone er 74 nodig had.

Als Apple het omzetrecord van 1 miljard wil halen, moet de iPad wel net zo populair blijven als hij nu is. De recente lancering van de iPad 3G, die niet alleen afhankelijk is van wifi voor het verbinden met internet, kan bijdragen aan een blijvend hoge verkoop. De nieuwste versie ging in het lanceringsweekend naar verluidt namelijk zo’n 300.000 keer over de toonbank.

Buitenland

Ook aanstaande introductie van het apparaat in het buitenland kan zorgen voor een stimulans in de verkoopcijfers. Vanaf 10 mei kunnen inwoners van Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Spanje, het Verenigd Konikrijk en Zwitserland de iPad bestellen.

De tabletcomputer zal in Nederland pas in juli verkrijgbaar zijn.