AMSTERDAM – Slate, de tablet die Hewlett-Packard (HP) medio 2010 zou uitbrengen, zal voorlopig niet worden gelanceerd. HP zou niet tevreden zijn met het besturingssysteem Windows 7 voor de iPad-concurrent.

Dat meldt de blog Techcrunch aan de hand van een bron binnen het bedrijf. Ook Cnet spreekt van een beëindiging van het project.

De Slate werd voor het eerst onthuld in januari 2010 en zou in juni op de markt verschijnen om te gaan concurreren met de iPad van Apple.

Batterij

Naast problemen met het besturingssysteem zou ook de Intel-hardware te veel energie vragen waardoor de batterij binnen de kortste keren leeg is. HP besloot volgens de bron daarom de stekker uit het project te trekken. HP liet in een verklaring weten niet in te gaan op geruchten en speculaties.

Palm WebOS

Het bedrijf zou wel bezig zijn met het ontwikkelen van een ‘nieuwe’ tablet, waarbij in ieder geval gekozen wordt voor een ander besturingssysteem. Palm WebOS, een mobiel besturingssysteem van mobieltjesfabrikant Palm, zou een optie zijn. HP maakte twee dagen geleden bekend Palm, en daarmee het besturingssysteem, over te nemen voor 1,2 miljard dollar.

Volgens critici moet HP helemaal geen eigen mobiel besturingssysteem willen ontwikkelen. Het bedrijf zou zich moeten richten op het ontwikkelen en verkopen van hardware en niet op het ontwikkelen van besturingssystemen. Bovendien zou er al genoeg aanbod zijn met systemen als Apple OS, Android en Chrome OS.

iPad

De Slate werd door deskundigen gezien als grote concurrent voor de iPad omdat de Slate wel beschikt over Flash-ondersteuning. Omdat het apparaat op Windows 7 zou gaan draaien, zou de tablet ook gewoon kunnen omgaan met Adobes internetsoftware, in tegenstelling tot de iPad.