Terwijl het al een tijdje 3D-ready televisies en dito blu-rayspelers regent, is het vooralsnog relatief stil op het vlak van thuisbioscoopwaardige receivers met 3D-spierballen. Denon doorbreekt de stilte met de introductie van de AVR-1611.

Een 3D-televisie met bijbehorende blu-rayspeler is leuk, maar als men een peperdure surroundversterker/receiver heeft die er geen raad mee weet, komt men nog niet ver. Omdat zo’n apparaat dikwijls beeld en geluid van allerlei apparaten binnenkrijgt, om het met één kabeltje door te sturen naar de tv, moeten de aansluitingen hierop natuurlijk wel klaar zijn voor 3D. En dat is bij nog lang niet alle bestaande receivers het geval.

Denons nieuwe AVR-1611 heeft dit probleem in elk geval niet, aldus de fabrikant. Het apparaat heeft de nieuwste hdmi-aansluitingen aan boord, zodat het de 3D-beelden van pc’s, blu-rayspelers en PS3-consoles ongehavend doorstuurt naar een 3D-tv of –beamer. Ondertussen zijn er zes speakers op aan te sluiten voor 5.1-kanaals geluid.

De 3D-ready surroundreceiver ondersteunt HD-audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Bijzonder is de ingebouwde analoog-naar-HDMI-conversie, waardoor ook analoge videobronnen via één hdmi-kabeltje naar de tv kunnen worden gestuurd. De nieuwe Denon komt in juni op de markt voor een nog onbekende prijs.