Hercules introduceerde dinsdag een 5.1-kanaals speakerset voor pc-gebruikers die niet van dikke boxen houden. Volgens de fabrikant zelf zijn de satellietspeakers van deze XPS 5.1 70 Slim-set zelfs ‘onwaarschijnlijk slank’.

Met de XPS 5.1 70 Slim richt Hercules zich op ‘de vele gebruikers die graag genieten van films en video's op hun computer en een 5.1-ervaring willen die toch betaalbaar is’. Met een prijskaartje van pakweg 100 euro komt de fabrikant die laatste belofte in elk geval na, als men het setje vergelijkt met serieuze surroundsets.

Hoe serieus de set uitpakt, is een tweede. Het design lijkt in elk geval in orde, zo met die ‘onwaarschijnlijk’ platte speakers en een middenspeaker die voorzien is van bevestigingsklem voor platte tv's en monitoren. Ook is er gedacht aan een afstandsbediening, al is die niet draadloos.

Deze afstandsbediening is wel uitgerust met een koptelefoonaansluiting, een microfooningang en een extra lijningang – daarmee kan mijn bijvoorbeeld een mp3-speler aansluiten. Een optische ingang zit er echter niet op, waardoor spelcomputers en andere apparaten weliswaar zijn aan te sluiten, maar ze geen surroundgeluid zullen doorgeven.

Met een ‘virtual surround’-knop wordt stereogeluid alsnog over alle speakers afgespeeld, maar voor een echte 5.1-ervaring is een pc nodig. Samen met zijn houten subwoofer levert het systeem een totaal uitgangsvermogen van 70 Watt RMS. De speakerset komt in juni in de winkels te liggen.