AMSTERDAM - Na Apple en Google heeft ook Microsoft een eigen mobiele telefoon gepresenteerd. De KIN is sterk geïntegreerd met online sociale netwerken.

Microsoft presenteerde het toestel maandagavond (Nederlandse tijd) op een drukbezochte bijeenkomst in San Francisco.

De telefoon, die in twee varianten op de markt komt, beschikt over onder meer een aanraakscherm, een uitschuifbaar toetsenbord en een camera. Microsoft profileert de toestellen - die worden gebouwd door elektronicafabrikant Sharp - vooral als sociale attributen.

Loop

Op het startscherm van de telefoons - door Microsoft de Loop genoemd - is altijd actuele informatie te zien die vrienden op sites als Facebook, Twitter of MySpace achterlaten.

Gebruikers kunnen door bijvoorbeeld foto's, linkjes, statusupdates of video's naar een bepaald gedeelte van het scherm - de Spot - te slepen, direct informatie delen met hun vrienden.

Al die sociale netwerkactiviteiten zijn niet alleen op de telefoon zelf te zien, maar ook in KIN Studio - een webdienst die gebruikers op hun pc kunnen bezoeken. KIN Studio maakt een backup van de informatie op de telefoon, en maakt het volgens Microsoft gemakkelijk om de gegevens te delen met vrienden.

Twee versies

Van de KIN zijn straks twee versies te koop. De KIN 1 is klein en rond van vorm, en kan met een hand worden bediend. De grotere KIN 2 beschikt over meer geheugen en een camera met een hogere resolutie.

De telefoons zijn vanaf mei in de Verenigde Staten te koop in combinatie met een abonnement bij telecomprovider Verizon. In het najaar kunnen ook klanten in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje een KIN aanschaffen, via Vodafone. Of en wanneer de KIN naar Nederland komt, is onduidelijk.

Achterstand

Microsoft heeft op de snelgroeiende markt voor smartphones een flinke achterstand opgelopen op concurrenten als Apple en Google, die met de iPhone en het Android-platform stevig aan de weg timmeren.

Eerder dit jaar demonstreerde het bedrijf Windows Phone 7 Series, een geheel nieuwe versie van zijn besturingssysteem voor smartphones. Ook daarin staan sociale webdiensten centraal. De KIN maakt gebruik van een aangepaste versie van die software.

Hardware

De lancering van de telefoons is opmerkelijk. Microsoft heeft tot dusverre altijd gezegd dat het niet zelf hardware wilde verkopen. Telefoonmakers konden slechts de software van het bedrijf op hun toestellen installeren.

Nadat Apple de succesvolle iPhone lanceerde, is het bedrijf daar blijkbaar anders over gaan denken. Eerder lanceerde ook Google een 'eigen' telefoon, de Nexus One. Die wordt geproduceerd door het Taiwanese HTC.

Microsoft presenteert KIN