AMSTERDAM - Het wordt later dit jaar mogelijk om op een iPhone verschillende applicaties tegelijk te gebruiken. Dat maakte Apple donderdag bekend tijdens een presentatie van de nieuwe versie van de besturingssoftware voor de telefoon.

Die functionaliteit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om Skype op de achtergrond te draaien en zo inkomende gesprekken te ontvangen. In de huidige versie van Skype voor de iPhone kan dat alleen als de gebruiker Skype heeft geopend, en is de iPhone niet beschikbaar voor andere taken.

Ook kunnen gebruikers bijvoorbeeld straks in de auto navigatiesoftware gebruiken, en tegelijkertijd naar muziek luisteren.

Het ontbreken van dit zogenoemde 'multitasking' in de huidige iPhone, iPod Touch en iPad is een voornaam mikpunt van kritiek. Veel andere smartphones ondersteunen die functionaliteit al heel lang.

Beste

Volgens Apple-topman Steve Jobs heeft het bedrijf "niet de eerste, maar wel de beste" implementatie van de functionaliteit gemaakt. Multitasking trekt een zware wissel op de batterij en de prestaties van een toestel, maar Apple heeft naar eigen zeggen een aantal foefjes uitgehaald die er voor zorgen dat dat probleem zich op de iPhone niet voordoet.

iPad

De functionaliteit is niet alleen handig voor de iPhone, maar vooral ook van belang voor de iPad, de tabletcomputer die Apple deze maand op de markt bracht in de Verenigde Staten, en die gebruik maakt van dezelfde software als de telefoon. De iPad, die het midden houdt tussen een iPhone en een netbook, kan dankzij multitasking beter de concurrentie aan met andere lichte computers.

Nieuwigheden

Het nieuwe iPhone OS 4, dat in de zomer beschikbaar komt, biedt naast multitasking nog een aantal andere nieuwigheden. Zo bracht Apple verbeteringen aan in de e-mailtoepassing, wordt het mogelijk om Apps te organiseren in mappen, kunnen gebruikers een wallpaper instellen, en is veel functionaliteit toegevoegd die vooral van belang is voor zakelijke gebruikers, zoals de mogelijkheid om informatie te versleutelen of om meer dan één Exchange-account te gebruiken.

Ook krijgt de iPhone straks toegang tot iBooks, de virtuele boekwinkel die Apple eerder op de iPad lanceerde. Die ziet er op de iPhone straks hetzelfde uit, maar kent een kleiner formaat.

Tot slot meldde Steve Jobs de lancering van een sociaal gamingnetwerk, waarbij iPhone-gebruikers tegen elkaar kunnen spelen, en een ingebouwd mobiel advertentiesysteem.

Advertenties

Met dat systeem, iAd geheten, wil Apple een graantje meepikken op de snelgroeiende markt voor mobiele advertenties. Ontwikkelaars kunnen straks gemakkelijk reclame in hun Apps integreren, die door Apple wordt verkocht. Ze ontvangen 60 procent van de opbrengsten, en kunnen zo geld verdienen aan gratis Apps.

Apple wordt daarmee een geduchte concurrent voor Google, dat op internet verreweg de grootste advertentieverkoper is. De mobiele advertentiemarkt is nog grotendeels onontgonnen, maar ook Google is daarop inmiddels actief. Apple en Google kochten recent allebei kleine bedrijven die gespecialeerd zijn in mobiele reclame.

Nieuwe iPhone

De nieuwe iPhonesoftware is vanaf de zomer beschikbaar voor bezitters van de laatste generatie iPhone, de 3Gs, en iPod Touch. Ook eigenaren van de iPhone 3G kunnen de software installeren, maar niet alle nieuwe functionaliteit is dan beschikbaar. Zo werkt multitasking niet op die modellen. Wie een iPhone van de eerste generatie bezit, kan de nieuwe software helemaal niet gebruiken.

Mogelijk is tegen de tijd dat de nieuwe software verschijnt, ook een nieuw model van de iPhone beschikbaar. Analisten verwachten dat het bedrijf in de zomer een opvolger van de iPhone 3Gs aankondigt. Apple liet daarover donderdag nog niets los.

De nieuwe iPhone-software is vanaf het najaar ook verkrijgbaar voor de iPad, aldus Apple.