AMSTERDAM - De iPhone is in Zwitserland geen beschermd merk. Een Zwitserse rechtbank heeft bepaald dat het woordmerk geen onderscheidend vermogen heeft.

Het merk van de Apple-smartphone is slechts beschrijvend van aard, concludeerde de rechtbank. Het komt daarom niet in aanmerking voor merkenbescherming.

De i staat namelijk gewoon voor internet en Phone voor telefoon, aldus de rechter. Eerder al weigerde het Zwitserse merkenbureau registratie van het merk. Apple ging daartegen in beroep bij de rechtbank.

Inburgering

Merkenbureau Zacco tekent aan dat het Europese Merkenbureau het merk iPhone wel heeft ingeschreven. Volgens Bas Kist van Zacco neemt Zwitserland ''ten onrechte een afwijkende positie in''.

Een paar jaar geleden was iPhone volgens de merkendeskundige misschien nog geen merk, ''maar nu heeft het door inburgering zonder twijfel toch onderscheidend vermogen gekregen''.

Andere landen

Ook Apple voerde aan dat het merk in andere landen wel is geaccepteerd. Maar de rechtbank vond dat de gemiddelde consument het merk zou opvatten als een generieke naam voor een telefoon met internetgerelateerde eigenschappen. Nu deze naam zuiver beschrijvend is, heeft het geen onderscheidend vermogen en kan het volgens de rechtbank geen merk zijn.

Ook argumenten van Apple dat het Zwitserse merkenbureau al meer merken beginnend met een i had ingeschreven (zoals iDocument, iProject, iPublish, iGuide en iFast) of met het woord phone (zoals Ophone, Carphone, Virtual phone) hielpen niet.