Veel mensen gebruiken hun mobieltje om te kijken hoe laat het is. Toch kunnen ook horloges extra functies krijgen. Seiko introduceert een E-ink horloge, waarmee je comfortabel figuren en teksten kan bekijken.

Het concept, dat het Active Matrix E-Ink horloge heet, maakt letters en afbeeldingen scherp zichtbaar vanuit verschillende hoeken, zowel in het felle zonlicht als tijdens de schemering.

Het scherm van elektronisch papier bevat tachtigduizend pixels, die naast zwart-wit ook vier soorten grijswaardes kunnen weergeven. Volgens Seiko is het beeld ‘driemaal scherper dan alles wat op conventionele LCD-schermen mogelijk is’.

Verder is de E-ink display flexibel, waardoor het zowel platte als gebogen vormen kan aannemen.

Horloges met digitale services

Tien jaar geleden liepen consumenten nog niet warm voor een horloge met een weerjournaal en sport- en beursnieuws: de daarvoor capabele Seiko Message Watch was geen doorslaand succes. Mogelijk maken uurwerken met geavanceerde schermen zulke digitale services nu wel interessant.

Tot nu toe zijn het hoofdzakelijk e-readers die van de E-ink technologie gebruik maken, maar horloges zijn niet het enige andere product waarop E-ink wordt toegepast: zo bevatten bushaltes in Florence sinds eind vorig jaar ook E-ink schermen, omdat ze makkelijk af te lezen zijn.

‘In 2010 te koop’

Al is het de vraag of consumenten horloges niet vooral als sieraad blijven zien, Seiko laat weten serieuze plannen met de E-ink technologie te hebben. Moeten we het nu nog doen met een prototype waarop standaardfuncties als een wereldbol met de wereldtijden te zien, in de loop van het jaar zegt de horlogefabrikant met een verder uitgewerkte versie op de markt te komen.

Het stroomverbruik zou bij de consument weinig bezwaren mogen opleveren: Seiko zegt dat de Active Matrix E-Ink Watch maar een honderdste verbruikt van de energie die de schermen van e-readers verspillen.

In 2005 showde Seiko bij Baselworld overigens al een versie van een E-ink horloge, waarvan het scherm nog niet vanuit een 180 graden-hoek te bekijken was. Twee jaar later stelde het eenzelfde exemplaar met vrouwelijke vormen tentoon. Telkens bleef onduidelijk of Seiko de horloges ook daadwerkelijk zou verkopen.