AMSTERDAM - Apple gunt een select gezelschap journalisten donderdag een eerste blik op de volgende versie van het besturingssysteem voor de iPhone.

Verschillende Amerikaanse technologiesites hebben een uitnodiging ontvangen voor een bijeenkomst op het hoofdkwartier van Apple in het Californische Cupertino.

De uitnodiging belooft meer informatie over iPhone OS 4.0, de volgende versie van de software die Apples populaire iPhone aandrijft. iPhone OS wordt ook gebruikt in de iPod Touch en in de iPad, de tabletcomputer die sinds zaterdag op de Amerikaanse markt verkrijgbaar is.

Multitasking

Details over de nieuwe software zijn nog niet bekend. Veel waarnemers houden er rekening mee dat de nieuwe versie het mogelijk maakt om verschillende programma's tegelijk te gebruiken, het zogenoemde multitasking.

Technisch is dat ook met de huidige versie van iPhone OS mogelijk, maar Apple heeft de functionaliteit grotendeels uitgeschakeld. Multitasking zou te veel vergen van de batterij van de iPhone, en het toestel beschikt nu nog niet over een makkelijke manier om tussen verschillende actieve applicaties te schakelen.

Nieuwe iPhones

Of Apple tijdens de bijeenkomst, om 19 uur Nederlandse tijd, ook nieuwe modellen van de iPhone zal aankondigen, is nog onduidelijk.

Eind maart meldde de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal dat het bedrijf in de zomer twee nieuwe versies van de telefoon zou willen introduceren. Een daarvan zou geen gebruik maken van het GSM-netwerk, maar van het alternatieve CDMA. Dat zou er op kunnen duiden dat het toestel in de Verenigde Staten niet langer alleen zal worden aangeboden via telecomprovider AT&T. Het CDMA-netwerk wordt gebruikt door de AT&T's concurrenten Verizon en Sprint.

De twee nieuwe iPhones zouden beide dunner en sneller zijn dan de huidige modellen, en beschikken over een hogere beeldresolutie.