AMSTERDAM - Dat interactieve prentenboeken langzaam de papieren plaatjesalbums verdringen, is een bekende trend. Maar Koreaanse onderzoekers brengen kinderverhalen nu naar een nog hoger niveau, door boeken met 3D-animaties te presenteren.

Wie zogenaamde Digilog Books van het Gwanju Instituut inkijkt met een speciale bril, ziet Koreaanse kindersprookjes in augmented reality-vorm. Elke bladzijde bevat een 3D-animatie, die deel uitmaakt van een hoofdstuk.

De animaties zijn ook voorzien van geluid. De onderzoekers hebben tot nu toe twee verschillende Koreaanse fabeltjes op deze wijze uitgewerkt.

Een videoregistratie toont het boek in actie. Het kan echter nog wel een tijd duren voordat de 3D-prentenboeken ook daadwerkelijk in de winkel liggen, geven de onderzoekers aan.

Interactieve prentenboeken

Momenteel is een combinatie van een papieren prentenboek plus cd-roms in opkomst binnen de branche, zoals Fundels of ‘Mijn naam is Haas’.

Het Belgische Playlane, producent van Fundels, stelde vorig jaar nog dat ‘de charme van de prent op papier behouden moet blijven’. “Het bewegende boek mag het fysieke boek niet vervangen.”