Sharp introduceerde begin maart een nieuwe serie led-televisies, waarbij een vierde kleur pixel voor nog meer scherpte en detail moest zorgen. Inmiddels is bekend wanneer de verschillende ‘Quattron’-tv’s uitkomen en wat ze zullen kosten.

Led-televisies gebruiken doorgaans drie kleuren leds om het beeld te verlichten: rood, groen en blauw. Bij Sharps nieuwe Aquos LE800- en LE900-series is daar nog een vierde kleur bijgekomen: geel. Dit moet ervoor zorgen dat het beeld kleurrijker en scherper wordt.

Hiermee probeert Sharp het negatieve effect van een ‘edge led’-lichtbron (waarbij de led-lampjes alleen aan de randen van het scherm zitten) ten opzichte van ‘Full Led’ (met ledlampjes verspreid achter het beeldpaneel) teniet te doen. Op deze manier wil de fabrikant plattere, edge-led televisies kunnen aanbieden met dezelfde beeldkwaliteit als Full Led-tv’s.

Deze week maakte Sharp de Nederlandse lanceerdata en prijzen bekend voor de diverse nieuwe modellen. Als eerste verschijnen de Quattron-tv’s uit de LE820- en LE810-series in de winkels. Deze televisies zijn stuk voor stuk Full-HD en hebben een beeldverversing van 100Hz. Verder zijn ze uitgerust met dlna-ondersteuning en een kaartingang voor digitale (HD-)televisie van Ziggo. Bij de LE820-serie is er ook een interne Time Shift-functie aan boord, waarmee men het digitale tv-signaal tot een uur kan pauzeren bij HD-uitzendingen of tot tweeëneenhalf uur bij SD-kwaliteit.

Van de LE820-tv’s verschijnen er drie modellen van 52, 46 en 40 inch. Deze tv’s gaan respectievelijk 2599, 1899 en 1499 euro kosten, en komen in april op de markt – met uitzondering van de 46-inch LC-46LE820E, die nog deze maand in de winkels komt te liggen. De LE810-modellen zijn vanaf april leverbaar in formaten van 46 en 40 inch, voor respectievelijk 1699 en 1299 euro.

Wie een van de topmodellen uit Sharps nieuwe Aquos Quattron-lijn wil hebben, zal tot de zomer moeten wachten. Dan komen de tv’s uit de LE920-serie op de markt. De specificaties van deze tv’s lijken sterk op die van de LE820-modellen, alleen hebben de topmodellen een drievoudige tv-ontvanger (in plaats van een dubbele), en is de beeldverversing opgekrikt naar 200Hz. De LE920’s komen in formaten van 60, 46 en 40 inch en hebben adviesprijzen van respectievelijk 3999, 2299 en 1799 euro.