Microsoft heeft zijn spelcomputer, de Xbox 360, al enige tijd geleden omgetoverd in een digitale HD-videotheek. Sony blijkt dit voorbeeld nu te volgen, maar niet voordat het een paar extra studio’s aan de haak heeft weten te slaan. Nederlanders zullen wel wat meer geduld moeten tonen, voor ze van de online filmdienst kunnen profiteren.

Sony laat weten dat het zes filmstudio’s heeft gestrikt om HD-filmmateriaal te huur en te koop aan te bieden op de PlayStation 3. Via het online PlayStation Network (PSN) kunnen spelcomputerbezitters films huren en aanschaffen van 20th Century Fox, Walt Disney Pictures, Paramount Pictures, Universal Pictures, Warner Bros en het eigen Sony Pictures Entertainment.

Daarmee heeft Sony in theorie een streepje voor op Microsoft, dat Nederlandse Xbox 360-bezitters keuze biedt uit huurfilms van Universal Pictures, Warner Bros, MGM en Paramount. Microsoft probeert zijn aanbod echter uit te breiden; zo kunnen Amerikaanse gebruikers ook al films kijken die zijn uitgegeven door Sony’s filmmaatschappij.

Bovendien lijkt Sony’s filmdienst voor de PS3 voorlopig niet naar Nederland te komen. De PSN-filmservice is op dit moment alleen beschikbaar in de VS, en zou ‘binnenkort’ ook beschikbaar komen in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Wanneer eventueel een Nederlandse introductie volgt, laat Sony nog even in het midden.