Panasonic introduceerde zondag twee nieuwe Micro Four Thirds-camera’s (MFT), voor fotografen die wel de lenzen willen verwisselen, maar liever niet met een dikke spiegelreflex opgescheept zitten.

De compactcamera’s met verwisselbare lenzen gebruiken hetzelfde systeem als de Olympus E-P1 en E-P2, en als Panasonics Lumix DMC-G1. De nieuwe DMC-G2 moet die laatste vervangen, terwijl de G10 wordt neergezet als de lichtste MFT-camera ter wereld.

De G2 heeft een 12,1-megapixel sensor en kan ook 720p HD-filmpjes opnemen. Via zijn 3-inch touchscreen kan men niet alleen zien wat men schiet, het scherm functioneert ook als alternatieve ontspanknop: er zijn dus foto’s te nemen door op het aanraakgevoelige, en kantel- en draaibare scherm te tikken.

De G10 heeft hetzelfde aantal megapixels en kan eveneens filmpjes schieten in HD. Ook is hier weer een 3-inch lcd-schermpje aanwezig, al is die in dit geval niet aanraakgevoelig en kan men deze evenmin bijdraaien of kantelen. Wel heeft het apparaat zijn eigen, digitale oculair aan boord. Beide nieuwe camera’s kunnen overweg met zowel SD- als SDXC-kaartjes. Wat ze moeten kosten, is nog niet bekend.