AMSTERDAM - Apples langverwachte iPad is vanaf 3 april te koop in de Verenigde Staten. Later in die maand komt de tabletcomputer ook beschikbaar in een aantal Europese landen, maar Nederland is daar nog niet bij.

Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. De iPad lijkt nog het meeste op een uitvergrote versie van Apples welbekende iPhone. Het apparaat houdt het midden tussen een smartphone en een laptopcomputer, en is uitgerust met een groot aanraakscherm. De iPad heeft - net als de telefoon - geen fysiek toetsenbord.

De iPad is straks verkrijgbaar in zes verschillende uitvoeringen. Apple verkoopt modellen met en zonder 3G-verbinding, en die beide varianten zijn te koop met 16, 32 of 64 gigabyte geheugen. Zonder 3G kosten die in de Verenigde Staten 499, 599 of 699 dollar, de versies met zo'n mobiele dataverbinding zijn 130 dollar duurder.

3G

Begin april zijn alleen de versies zonder 3G nog te koop. Met zo'n 3G-verbinding kunnen gebruikers niet alleen via een draadloze wifi-verbinding internetten, maar ook via het mobiele datanetwerk van een telecomaanbieder. Daarvoor is dan wel een abonnement nodig, dat in de VS verkrijgbaar is vanaf 14,99 dollar per maand. De iPads met 3G komen pas eind april op de markt.

Nederland

Eind april zegt Apple het apparaat ook in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Spanje, Zwitzerland en het Verenigd Koninkrijk op de markt te brengen, zowel met als zonder 3G-verbinding. Voor Nederland noemt het bedrijf geen datum, maar Apple zegt het apparaat "later dit jaar" in andere landen te zullen leveren. Prijzen voor de iPad buiten de VS heeft het bedrijf nog niet gepubliceerd.