AMSTERDAM - Tablet-pc’s zijn goed vertegenwoordigd op de Duitse computerbeurs CeBit. De meeste apparaatjes blijken te traag om lekker mee te werken, maar de nieuwe tablet van het Chinese Hanwang is een rappe uitzondering op de regel.

Van het Chinese bedrijf verschijnt in april de TouchPad BC10C. Deze tablet is knap en slank, maar blijkt vooral ook een stukje krachtiger dan de gemiddelde soortgenoot. Het apparaatje draait op een krachtigere rekenchip dan veel andere Windows-tablets. Hanwang (in Europa: Hanvon) koos voor een volwaardige Intel Celeron-processor van 1,3GHz.

In combinatie met een grafische chip van Intel is de BC10C in staat om Full-HD video vloeiend af te spelen, aldus de fabrikant. Dit kan niet op zijn eigen 10,1-inch aanraakscherm, maar wel door het apparaatje met een hdmi-kabel op een externe tv of monitor aan te sluiten.

Windows 7

De tablet die Hanvon op de CeBit laat zien is verder uitgerust met een 320GB harddisk, 2GB werkgeheugen en Windows 7 als besturingssysteem. Toch is de tablet nog geen twee centimeter dik. De internettablet is uitgerust met wifi en bluetooth, en beschikt over twee ingebouwde camera’s (voor- en achterop) van elk 0,2 megapixels.

De stevige hardware brengt wel een flink minpunt met zich mee: de accu houdt het maximaal slechts drie uur uit, voordat de tablet weer aan de lader moet. Het nieuwe apparaat heeft een gewicht van 900 gram. Hij komt eind maart uit in Duitsland voor een prijs tussen de 600 en 700 euro. Hanvon heeft vooralsnog geen plannen om deze TouchPad ook in Nederland uit te brengen.