Op de Duitse elektronicabeurs CeBit toont Asus een opvallende designlaptop, de nieuwe NX90. De designnotebook beschikt onder meer over bijzondere speakers, die Asus heeft ontwikkeld in samenwerking met Bang & Olufsen.

De nieuwe laptop is bedoeld om een bijzondere laptopervaring te bieden, en gezien zijn eigenwijze vormgeving zou dat best eens kunnen lukken. Asus nam bijvoorbeeld Bang & Olufsen in de arm om een nieuw geluidssysteem te ontwerpen dat zou afrekenen met de vaak belabberde geluidskracht van notebooks.

Het resultaat is een tweetal opvallende speakers aan weerszijden van het scherm. Volgens de Deense ontwerper David Lewis is dit ontwerp geïnspireerd door televisies. Door de luidsprekers naast het scherm te plaatsen, wordt de aandacht meer gevestigd op wat er op het scherm gebeurt, in plaats van op het toetsenbord, aldus de ontwerper uit Kopenhagen.

Twee touchpads
Ook dit toetsenbord is een bijzonder geval. In plaats van één touchpad onder de toetsen, hebben Asus en Lewis bedacht om twee uit de kluiten gewassen touchpads aan weerszijden van het keyboard te plaatsen. De gedachte hierachter is dat de muisvervanger zo ongeveer op dezelfde hoogte ligt als een normale computermuis, wat fijner zou werken. Omdat volgens Asus een derde van de gebruikers linkshandig is, heeft het bedrijf voor twee touchpads gekozen.

De nieuwe laptop heeft een jasje van gepolijst aluminium. Ook op zijn ingewanden is niet bespaard. Zo beschikt het apparaat over de nieuwste laptopprocessors en bedraagt de maximale harddiskruimte 1,28 terabyte. Volgens Asus komt de NX90 in april of mei op de markt voor ongeveer 2000 euro.