Nettop-pc’s worden steeds iets sneller, slanker, maar vooral ook mooier. Shuttles nieuwe XS35 is daar een prima voorbeeld van.

Deze hypercompacte desktopcomputer met netbookcomponenten is zeker geen werkpaard voor veeleisende computergebruikers, maar met zijn dualcore Intel Atom D510-processor (1,6GHz) laat hij in elk geval veel eerder uitgebrachte nettops ver achter zich.

Ook beschikt het apparaatje over een ION2-videochip, de opvolger van Nvidia’s eerste generatie Ion-chips. Hiermee zou Shuttles nieuwe nettop in staat zijn om 3D- en HD-beelden te streamen. Daarbij is de minicomputer passief gekoeld, wat betekent dat men geen last zal hebben van lawaaierige ventilatoren.

Ondanks zijn slanke lijn – de Shuttle XS35 is 3,3 centimeter dik – is er ruimte voor een 2,5-inch harddisk en een optisch schijfstation. Verder heeft het fraaie zwarte apparaatje vijf usb-aansluitingen aan boord, naast zijn hdmi- en vga-uitgangen en aansluitingen voor geluids- en netwerkkabels. Shuttle heeft nog geen prijs genoemd, maar misschien geeft de fabrikant deze week meer informatie op elektronicabeurs CeBit in Duitsland, waar de nieuwe nettop-pc voor iedereen te zien is.