Bij het horen van de naam ‘HAL’ denken filmliefhebbers direct aan 2001: A Space Odyssey, die klassieke, lichtelijk geflipte film van Stanley Kubrick. De Mini HAL heeft echter niets met deze rolprent te maken.

De iLet Mini Hal heeft dan ook geen zwarte behuizing met rood oog, maar ziet er eerder uit als een e-reader. Dat is het echter niet. Het apparaatje is een eenvoudige en betaalbare tablet-pc, waarbij ‘HAL’ vooral lijkt te verwijzen naar de naam van zijn fabrikant, Haleron.

Het is niet direct een iPad-beater waar je steil van achterover slaat. De Mini HAL draait namelijk op een bescheiden VIA-processor van 600MHz, bijgestaan door niet meer dan 128MB aan werkgeheugen. Ook het mobiele besturingssysteem – Android 1.6 – en de ingebakken opslagcapaciteit van 2GB laten doorschemeren dat we niet met een supercomputer van doen hebben.

Maar daar staat dan ook tegenover dat de prijs heel wat schappelijker is dan die van de godenzonen onder de tablets. Halerons apparaatje, dat is uitgerust met een 7-inch touchscreen, komt deze week op de Amerikaanse markt voor een adviesprijs van 199 dollar, oftewel 146 euro. Over een lancering in Nederland is nog niets bekend.