Ook flashgeheugenfabrikant SanDisk ziet brood in de nieuwste variant van SD, SDXC. Het bedrijf bracht afgelopen week een 64GB SDXC-kaart uit.

Daarmee treedt SanDisk in de voetsporen van Toshiba en Panasonic, die begin dit jaar eveneens hun eigen 64GB SDXC-geheugenkaarten uitbrachten. SanDisks 64GB Ultra SDXC-kaart is wel een tikkeltje trager dan zijn concurrenten: volgens de fabrikant bedraagt de leessnelheid maximaal 15MB per seconde.

Maar dat snelheidsverschil ziet men dan ook terug in de prijs. Ten opzichte van Toshiba’s 64GB SDXC-kaart bijvoorbeeld, die een overdrachtssnelheid van maximaal 22MB per seconde heeft, is SanDisks nieuwe geheugenkaart ruim 160 euro goedkoper.

De nieuwe SDXC-kaart, die met name bedoeld is voor digitale camera’s die video’s in Full-HD kunnen opnemen, is inmiddels verkrijgbaar voor 280 euro. De geheugenkaart is overigens niet compatibel met iedere camera: het toestel zal speciale ondersteuning ingebouwd moeten hebben voor de SDXC-standaard. Deze ondersteuning is vooralsnog alleen in de nieuwste cameramodellen te vinden.