Nieuwe CF-kaarten lusten veel eentjes en nulletjes

Compact Flash-geheugenkaarten waren al dataveelvraten, maar met de nieuwe ‘CF 5.0’-specificaties lijkt het hek echt van de dam. De nieuwste versie van de kaartjes zou meer eentjes en nulletjes lusten dan een harddisk.

Helaas gaat het hierbij slechts om de theoretische capaciteit. De nieuwe geheugenkaartstandaard is 48-bits. Dit zorgt ervoor dat grotere datapakketten kunnen worden verstuurd (tot 32MB per stuk in plaats van 128KB per pakket) en dat nieuwe SD-kaartjes technisch gezien overweg zouden kunnen met capaciteiten van maximaal 144 petabytes (PB).

Een petabyte is duizend terabytes (TB), terwijl een terabyte op zijn beurt weer duizend gigabytes (GB) is. De theoretische opslagcapaciteit van de nieuwe CF-standaard bedraagt dus 144 duizend terabytes: een harddisk komt momenteel niet veel verder dan 2TB.

Het lijkt er echter niet op dat deze capaciteit op korte termijn ook maar enigszins benaderd zal worden. Wel zijn de CF-kaarten door de hogere doorvoersnelheden weer een tikkeltje sneller dan de CF 4.0-standaard. De nieuwe geheugenkaarten lijken vooral bedoeld voor gebruik in digitale spiegelreflexcamera’s, die ook HD-video kunnen opnemen. Wanneer de eerste CF 5.0-geheugenkaarten op de markt zullen komen, is nog niet bekend.

Tip de redactie