'Mobieltjesmarkt trekt aan in 2010'

AMSTERDAM – De markt voor mobieltjes zal zich dit jaar herstellen, zo voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner.

“De omzet zal terugkeren naar een groei iets boven de tien procent, maar de concurrentie zal een blijvende druk uitoefenen op de marges van gsm-verkopers”, aldus onderzoeksdirecteur Carolina Milanesi.

In 2009 heeft de sector het zwaar te verduren gehad door prijsdruk als gevolg van stevige concurrentie. De aantrekkende economie zal de gemiddelde verkoopprijs dit jaar weer op een stabiel niveau brengen, zo verwacht Gartner.

Afname

Wereldwijd nam de verkoop van mobiele telefoons vorig jaar af met 0,9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In het vierde kwartaal groeide de markt echter met 8,3 procent.

Drie van de vijf voornaamste producenten van gsm’s hadden in 2009 te kampen met dalende verkopen. Alle vijf hebben ze last van Apple, dat de andere partijen marktaandeel afsnoept met zijn populaire iPhone.

Binnen de top vijf, die bestaat uit Nokia, Samsung, LG, Motorola en Sony Ericsson, zijn Samsung en LG de enige fabrikanten die terrein hebben gewonnen. Motorola moest meer dan de helft van zijn marktaandeel inleveren.

Besturingssysteem

Symbian is opnieuw het besturingssysteem dat het meest gebruikt wordt, hoewel het marktaandeel is gedaald van 52,4 procent in 2008 naar 46,9 procent vorig jaar.

De besturingssystemen van Research in Motion (RIM) en iPhone OS komen als winnaars uit de bus, terwijl ook Android vooruitgang boekt.

Tip de redactie