Garmin en Asus hebben samen een navigatiesmartphone aangekondigd die draait op Googles besturingssysteem Android. Deze Nüvifone A50 komt nog voor juli op de markt.

Navigatiefabrikant Garmin en hardwaremakers Asus tonen de nieuwe telefoon volgende week op mobieltjesbeurs Mobile World Congress in Barcelona, maar deden donderdag alvast een officiële aankondiging de deur uit. Daarin stellen de samenwerkende bedrijven dat de A50 ‘meer locatietechnologie’ herbergt dan welke smartphone dan ook.

Zo beschikt het mobieltje over een niet nader genoemde, maar ‘zeer gevoelige’ gps-ontvanger, in combinatie met een flinke hoeveelheid gps-software. De Nüvifone A50 gebruikt satellieten, het mobiele netwerk en antennes in de buurt om de locatie van de gebruiker snel en precies te bepalen. Daarnaast beschikt het toestel over navigatiesoftware van Garmin, met ingebouwde kaarten, rijstrookassistentie en speciale weergaves voor kruispunten.

Vingervriendelijk
De A50 toont zijn informatie op een vingervriendelijk, 3,5-inch capacitief touchscreen. Het toestel heeft 4GB geheugen aan boord, dat men kan uitbreiden met behulp van microSD-geheugenkaarten. Naast de bekende Android-ondersteuning voor Google-diensten als Gmail en Android Market, heeft de nieuwe Nüvifone ook een 3-megapixel camera die foto’s automatisch labelt met locatiegegevens.

De smartphone wordt standaard geleverd met een dashboarddock en autovoedingskabel. Asus en Garmin noemen nog geen specifieke lanceerdatum, maar beloven wel dat de navigatiefoon nog voor de tweede helft van 2010 in Europa op de markt komt. De prijs is nog niet bekend.