Panasonic onthult 3D plasma-tv’s

Verschillende fabrikanten – waaronder Sony en LG – introduceerden in januari een stel lcd-tv’s die hun beelden in 3D kunnen weergeven. Ook Panasonic heeft nu zijn 3D-technologie voor televisies onthuld.

Het gaat in dit geval echter niet om lcd-, maar om plasmatelevisies. Panasonic brengt op 23 april de eerste 3D-plasmatelevisies voor consumenten op de Japanse markt. De nieuwe Viera 3D-serie voorziet in eerste instantie in twee forse modellen van 54 en 50 inch: de P54VT2 en P50VT2.

De Full-HD televisies hebben Panasonics gebruikelijke techniekjes aan boord om een torenhoge, ‘echte’ (dus niet dynamische) contrastverhouding van 5.000.000:1 neer te zetten. Ook hebben de tv’s vier hdmi-poorten aan boord, voor het aansluiten van HD-beeldbronnen als blu-rayspelers en spelcomputers.

Het 3D-effect werkt bij deze tv’s op vergelijkbare wijze, als bij de 3D-lcd-televisies van andere fabrikanten. Ze geven beelden in 120Hz weer, waarbij de objecten in de beelden om en om een andere diepte meekrijgen. Met behulp van actieve stereoscopische brillen, worden deze individuele beelden steeds aan één van beide ogen gevoerd. Hierdoor krijgt de kijker het idee dat hij daadwerkelijk diepte ziet.

Panasonics 3D-modellen zullen echter lang niet voor iedereen weggelegd zijn. De prijzen beginnen bij (omgerekend) 3500 euro, terwijl het 54-inch model voor niet minder dan 4300 euro over de toonbank zal gaan. Wanneer en voor welke prijs de tv’s in Nederland zullen worden aangeboden, is nog niet duidelijk.

Tip de redactie